Artikkeli   09 elokuuta 2023

Loman jälkeinen työkuorma, etätyö ja IoT ovat uusia potentiaalisia kyberuhkia

Oletko palannut takaisin lomalta ja sähköposti on täynnä lukemattomia viestejä? Pidätkö kesän lopuksi etätöitä? Käytätkö sekä omia että yrityksen tileihin liitettyjä laitteita? Nämä asiat voivat tarkoittaa lisääntyneitä kyberuhkia.

Tietoturva
Tuottavuus
Turvallisuus
Loman jälkeinen työkuorma, etätyö ja IoT ovat uusia potentiaalisia kyberuhkia

Kuva: Piqsels.com (license free)

Sähköpostit ovat yhä kyberuhkien kärjessä. Hyökkääjät lähettävät nyt ennen näkemättömän määrän hyökkäyksiä. Tietojenkalastelu lisääntyi 61 prosenttia verrattuna toissa vuoteen. Kun hyökkääjät käyttävät käyttöönsä sopivia pilvipalveluja, heidän jäljittämisensä muuttuu yhä vaikeammaksi.

Asiaa vaikeutuu, kun joku läpikäy vauhdilla läpi sähköpostia loman jälkeen.

Hyviä uutisia kuitenkin on, sillä Microsoft Digital Defense Reportin mukaan perustason turvallisuus yhä suojaa 98 prosenttia kaikista tehdyistä hyökkäyksistä.

Etätyö ja suojaamattomat laitteet

Uusi hybridityön malli mahdollistaa usein, että lomalta paluu toimiston omiin rutiineihin sujuu rauhassa, kun moni meistä päättää kesän työskentelemällä etänä. Tämä usein tarkoittaa sitä, että yrityksen laitteita ja omia laitteita käytetään rinnakkain. Tämä voi tuntua mukavalta. Ikävä kyllä, se tarkoittaa potentiaalisen kyberhyökkäyksen lisääntynyttä uhkaa.

Microsoft Digital Defense Reportin mukaan keskimäärin 3 500 yritykseen yhdistettyä laitetta on usein suojaamatta. Käyttäjät, joiden laitteita ei ole suojattu, altistuvat 71 prosenttia todennäköisemmin hyökkäyksille.

Kyberturvallisuuden asiantuntijat ovat tietenkin tietoisia, että heidän organisaatioidensa tulee parantaa loppukäyttäjien turvallisuutta ja näkyvyyttä. Jokaisen etätyötä tekevän tulee kuitenkin olla yhä enemmän tietoinen asioista – ympäri vuoden.

IoT-laitteet ovat uusia kyberhyökkäyksien kohteita

International Data Corporationin (IDC) mukaan vuoteen 2025 mennessä yli 41 miljardia laitetta maailmassa on yhdistetty verkkoon. Esineiden internet (IoT) onkin nykypäivän digitalisaation ajava voima. Se on kuitenkin tällä hetkellä kaikkein huomaamattomin kyberhyökkäyksien osa-alue.

Yritysten reitittimien ja verkkojen lisääntynyt tietomäärä onkin johtanut siihen, että IoT-laitteet ovat uusia kyberhyökkäyksien kohteita – sekä yrityksissä että ihmisten kodeissa. The State of IoT/OT Cybersecurity in the Enterprisen mukaan kuusi kymmenestä turvallisuusasiantuntijasta sanoo, että IoT on heidän IT-infrastruktuurinsa heikoimmin suojattu osa-alue.

Onkin siis selvää, että monien yritysten tulee parantaa heidän IoT-turvallisuuttaan. On kuitenkin tärkeää, että jokainen, joka yhdistää laitteensa verkkoon etätöiden aikana, on yhä tietoisempi potentiaalisen kyberturvallisuuskohteen haavoittuvuuden kannalta.

Kiitos digitalisaation ja hybridityömallin, takaisin työhön palaaminen lomalta ei ole enää niin suuri shokki. Jotta paluut sujuisivat jatkossakin mukavasti, meidän pitää olla tietoisia, millaisia potentiaalisia potentiaalisia kyberturvallisuusuhkia saattaa aiheeseen jatkossakin sisältyä.

 

Per Lagerström
Artikkeli   09 elokuuta 2023